Chałka pełnoziarnista z pomarańczą

Śniadania

28.01.2021 20:14

Chałka pełnoziarnista z pomarańczą

no, może jeszcze kapka miodku ;) Składniki: Zaczyn - 20 g. świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru trzcinowego - 200 ml. lekko ciepłego mleka - 60 g. mąki pszennej pełnoziarnistej Ciasto na chałkę - cały zaczyn - 330 g. Uformowaną chałkę przenieś na natłuszczoną blaszkę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut. mąki pszennej pełnoziarnistej + 2-3 łyżki do podsypania - 2 jajka - 50 g. cukru trzcinowego - 50 g. masła - skórka otarta z 2 pomarańczy - 1/3 łyżeczki soli Chałka w całości jest więc na mące pełnoziarnistej, a do tego idealna na aktualną porę roku, ponieważ jest o smaku... pomarańczowym! Pycha! Przykryj ciasto w misce wilgotna ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Ostatnio naszło mnie na domową chałkę, ale taką zdrową, nie za słodką i z całym dobrodziejstwem jakie niesie ze sobą całe ziarno. Podziel na 3 części, z każdej zrób długi wałek i upleć z nich tradycyjny warkocz. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą połącz, aby nie było grudek.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2021/01/chaka-penoziarnista-z-pomarancza-whole.html