Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki na gnocchi: około 1 kg ziemniaków (najlepiej sypkich) 100 g mąki 1 jajko pieprz 1,5 łyżeczki soli Pesto: 200 g świeżej rukoli 1 pęczek natki pietruszki 100 g orzeszków nerkowca lub ziemnych 70 g sera parmezan lub grana padano 100 ml oliwy extra virgin 2 ząbki czosnku 50 ml śmietanki 30% (niekoniecznie) sól pieprz Pesto: 1. Składniki na pesto podaję trochę na oko, bo ja zawsze go tak robię, nie trzymam się przepisów, bo robię takie, żeby nam smakowało :-) Gorące przekładamy do garnka, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy, żeby gnocchi połączyło się z pesto. Ja widziałam raz w programie Magdy Gessler ten patent i ona mówiła, że żeby nam się pesto ładnie połączyło z makaronem to dodaje śmietankę. Następnie dodajemy orzeszki, miksujemy, dodajemy straty ser, miksujemy i na końcu dodajemy śmietankę. 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub obrane (ja gotowałam obrane), aż będą miękkie. Delikatnie do gotującej się wrzucamy gnocchi i jak wypłynie jest gotowe i możemy wyławiać je łyżką cedzakową. 2. Wystudzone przekładamy na stolnicę, dodajemy resztę składników i zagniatamy, ale króciutko. Podsypujemy mąką i kroimy tak jak knedle w poprzek 1-1,5 cm paseczki. Z ciasta odrywamy porcję ciasta i dłońmi rolujemy wałeczki, grubości max 2 cm. Przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i gotowe :-)