Składniki: 8 średniej wielkości ogórków kiszonych 200 ml zalewy z kiszonych ogórków 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka ciecierzycy w zalewie (400 g) 5 średnich ziemniaków 2 łyżki oleju rzepakowego 200 g śmietany 18% 3 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sól świeży koperek do posypania 200 ml zalewy z kiszonych ogórków 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka ciecierzycy w zalewie (400 g) 5 średnich ziemniaków 2 łyżki oleju rzepakowego 200 g śmietany 18% 3 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sól świeży koperek do posypania Sposób wykonania: W dużym garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy zacznie się szklić dodajemy poszatkowany czosnek a po chwili dorzucamy startą na dużych oczkach tarki włoszczyznę (marchewki, pietruszki i selera) oraz ziemniaki pokrojone w średniej wielkości kostkę. Do zupy dodajemy starte na dużych oczkach tarki ogórki kiszone, zalewę z ogórków oraz odsączoną ciecierzycę. W osobnej misce hartujemy śmietanę dwiema łyżkami wazowymi gorącej zupy i wlewamy z powrotem do garnka.