chleb na płatkach owsianych

chleb na płatkach owsianych

Oto on. Składniki: (na 1 bochenek, taki, jak na zdjęciu) 2,5 dkg drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki płatków owsianych 1/2l ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1/2 kg mąki pszennej 1/2 garści ziaren słonecznika 1/2 garści siemienia lnianego (dodatkowo) 2 łyżki mleka ziarna słonecznika i pestki dyni do posypania wierzchu Wykonanie: w małej miseczce rozpuścić drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. Dotąd moje próby spełzały na zakalcach, jakichś niewyrośniętych, niedopieczonych plackach, które nie miały nic wspólnego z pysznym, chrupiącym pieczywem. Od upieczenia tego bochenka zaczęła się moja przygoda z pieczeniem domowego chleba. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i tak wykończone posypujemy ulubionymi ziarnami: słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym, itp. Piec w temp. 180C przez ok. 40-45min, ostatnie 10minut z funkcją termoobiegu. Pomyślałam, że skoro tak bardzo marzy mi się własne pieczywo, to je zrobię!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2016/01/10/chleb-na-patkach-owsianyc/