Colomba - włoska baba drożdżowa na Wielkanoc

Ciasta
19.03.2019 19:03
Colomba - włoska baba drożdżowa na Wielkanoc

Składniki - 20 g świeżych drożdży - 480 g mąki pszennej - 100 g masła - 175 ml mleka – nie zimnego - 3 jajka - 1 żółtko - 100 g cukru - szczypta soli - olejek waniliowy - skórka starta z cytryny i pomarańczy - 60 g rodzynek - 60 g kandyzowanej skórki z cytryny lub pomarańczy - migdały - 1 roztrzepane jajko do posmarowania Składniki - 20 g świeżych drożdży - 480 g mąki pszennej - 100 g masła - 175 ml mleka – nie zimnego - 3 jajka - 1 żółtko - 100 g cukru - szczypta soli - olejek waniliowy - skórka starta z cytryny i pomarańczy - 60 g rodzynek - 60 g kandyzowanej skórki z cytryny lub pomarańczy - migdały - 1 roztrzepane jajko do posmarowania Jeśli po wbiciu w środek ciasta patyczek jest suchy – ciasto można wyciągać. Colomba di Pasqua – przysmak na Wielkanoc Najlepiej zostawić ciasto na noc w ciepłym miejscu, w którym nie dosięgną go żadne przeciągi. Najlepiej zostawić ciasto na noc w ciepłym miejscu, w którym nie dosięgną go żadne przeciągi. Sposób przygotowania Zaczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży w tym celu mieszamy je z kilkoma łyżkami wody i zostawiamy, by zaczęły pracować. Jeśli po wbiciu w środek ciasta patyczek jest suchy – ciasto można wyciągać. Do gotowego ciasta wtykamy całe migdały i pozostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia przez około 2 godziny. Do gotowego ciasta wtykamy całe migdały i pozostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia przez około 2 godziny. Niezmiennie najlepszą metodą sprawdzenia czy ciasto jest gotowe jest metoda mokrego patyczka. Niezmiennie najlepszą metodą sprawdzenia czy ciasto jest gotowe jest metoda mokrego patyczka. Na samym końcu dodajemy do ciasta bakalie i wyrabiamy jeszcze przez parę minut. Na samym końcu dodajemy do ciasta bakalie i wyrabiamy jeszcze przez parę minut. Według jednej teorii ciasto pochodzi z Lombardii z czasów wojen longobardzkich czyli ok. VI – VII wieku. Podobie, jak w panettone ciasto nadziane jest rodzynkami. Ciasto wyrabiamy silnymi, zdecydowanymi ruchami przez około 10 minut. - Ciasto wyrabiamy silnymi, zdecydowanymi ruchami przez około 10 minut. W tym celu mieszamy je z kilkoma łyżkami wody i zostawiamy, by zaczęły pracować. Następnie wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i wkładamy do formy w kształcie gołębicy. - Następnie wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i wkładamy do formy w kształcie gołębicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Colomba di pasqua wywodzi się bądź z Sycylii, bądź z Lombardii. Przed samym pieczeniem ciasto smaruje się roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypuje cukrem perłowym. Historia tego pysznego ciasta nie jest do końca znana, tak jak i miejsce jego pochodzenia. Tak samo jak u nas, tak samo w Italii każde święta rządzą się swoimi prawami. Gołąb już od lat jest symbolem pokoju, stąd nazwa ciasta została nadana na cześć jego kształtu. Dzięki dodatkowi skórki z cytryny ciasto ma delikatny cytrusowy posmak.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.duecappucci.pl/colomba-di-pasqua/