Składniki: (na 2 - 3 litry kremu) - 2,2 kg dyni (po obraniu 1,5 kg) - 1 duża marchew - 3 średnie ziemniaki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 pomidor - 3 cm świeżego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego - 1/4 łyżeczki chili - 1 łyżeczka kurkumy - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżka soku z cytryny - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - pieprz i sól do smaku - śmietana 18% i pestki dyni do podania Lubię zupy z kawałkami warzyw, ale w tym przypadku musi być krem, gdyż w takiej postaci dynia smakuje najlepiej. - Warzywa rozdrobnić blenderem na jednolity krem, dodać sok z cytryny, kurkumę, chili i ponownie zagotować. Pyszna, sycąca i delikatnie rozgrzewająca zupa krem z dyni to wspaniały posiłek na chłodne jesienne i zimowe dni. - Wszystkie warzywa włożyć do garnka o grubym dnie, dodać masło, oliwę i zalać wodą tak, aby wszystkie warzywa były w niej zanurzone (nie więcej). Z ilością chili lepiej nie przesadzać, gdyż może zaburzyć lekko słodkawy smak dyni. Mam nadzieję, że chętnie korzystacie z tego warzywa, gdyż ma dużo właściwości odżywczych i zdrowotnych (bogate źródło witaminy A, białka i błonnika). - Dynię obrać i oczyścić z gniazda nasiennego, pozostawiając tylko twardy miąższ, który pokroić w drobną kostkę.