Ciasto z pianką i galaretką

Ciasta

16.03.2019 18:34

Ciasto z pianką i galaretką

Dodatkowo: 3 galaretki o smaku czarnej porzeczki + 1 i 1/2 szklanki gorącej wody 1 l śmietanki kremówki 5 łyżek cukru pudru (można dać więcej wg uznania) 800 g owoców leśnych 3 galaretki o smaku owoców leśnych + 3 szklanki gorącej wody Galaretki o smaku czarnej porzeczki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostygnięcia. Składniki na biszkopt (blacha 30×40 cm) 6 jajek szczypta soli 6 łyżek mąki 2 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 16 g cukru wanilinowego lub waniliowego 4 łyżki cukru Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Galaretki o smaku owoców leśnych rozpuścić w szklance gorącej wody. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 30 minut (po 25 minutach można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Dzisiejszy wypiek zawdzięczam mojej Bratowej, która mistrzowsko przygotowuje to ciasto i podzieliła się ze mną przepisem na ten cudowny wypiek. Moje dzieci uwielbiają lekkie ciasta zwłaszcza z dodatkiem galaretki z owocami, a tu dodatkowo mamy również przepyszną owocową piankę. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i wystudzone galaretki.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-z-pianka-i-galaretka/