Mimo, że wydają się pracochłonne wcale takie nie są! To zasługa ciasta, z którym super się pracuje, szybko “wychodzi z miski i z łatwością zapełnimy przygotowane brytfanny gotowymi bułeczkami (po wyrobieniu jest dość elastyczne, wyrośnięte dobrze się skleja). Można też samo w sobie przełożyć do formy i nacieszyć podniebienie drożdżówką do kubka mleka, kakao czy kawy 🙂 Do przygotowania bułeczek wykorzystałam mąkę luksusową Młynomag- rewelacyjna, idealna do drożdżowych wypieków! PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM I KRUSZONKĄ Składniki: Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki pszennej luksusowej typ 550 (np. Młynomag) 1/2 litra ciepłego mleka 10 dag świeżych drożdży 3/4 szkl. Przepyszne w smaku bułeczki drożdżowe z dżemeom i kruszonką, które polecam na śniadanie, drugie śniadanie, kolację czy przekąskę na drogę, do pracy, na uczelnię… Kruszonki wychodzi duża ilość, wystarcza na podwójną porcję ciasta, więc możesz też zrobić połowę, ale ja robię całość – chowam do lodówki i mam na ponowne wypiekanie). 2 wybijam do zamykanego pojemniczka, by móc je schować do lodówki i zamrozić jeśli nie zużyję tego samego dnia, a 1 wybijam do osobnej miseczki – właśnie tym jednym smaruję bułeczki, bo wystarcza na całą partię. cukru + 3 łyżeczki 1/2 kostki masła lub margaryny 3 całe jajka 3 żółtka Kruszonka: 35g zimnego masła lub margaryny 3 płaski łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej Ciasto drożdżowe jest na tyle uniwersalne, że nie tylko bułeczki można z niego upiec! U mnie pieką się 20-25 minut, ale trzeba wziąć po uwagę także ich wielkość – większe mogą potrzebować pół godziny, kontroluj na bieżąco. Przepis uzupełniłam o swoje uwagi co do wykonania (np. aby drożdże były w temperaturze pokojowej) – mam nadzieję, że komuś się przydadzą 🙂 . Z wyrośniętego ciasta odrywaj po kawałku, rozciągamy w dłoniach, nakładaj nadzienie i zawijaj ciasto sklejając je ze sobą. Przepis na te bułeczki Mama dostała od Cioci (pozdrawiam Ciocię;) z tego co wiem też wczoraj piekła;)). Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 40-50 minut. Uwagi dotyczą ciasta drożdżowego ogólnie – co by z niego nie robić 😉 . Gdyby ciasto za bardzo kleiło się do rąk, zwilżaj dłonie ciepłą wodą (najlepiej postawić obok miseczkę z wodą). Z przepisu wychodzi mi +/- 40 bułeczek (formuję małe, 4-5 cm średnicy, rosną w pieczeniu). Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier, jajka i żółtka i wlej ciepłe mleko (ale nie za ciepłe!) oraz rozpuszczone drożdże. Właściwie to dostała skrócony przepis na ciasto i kruszonkę, bo nadzienie jest kwestią gustu lub aktualnej ochoty.