Kilka późniejszych modyfikacji upewniło nas, że jak z większością sałatek, tak i z brokułową nie ma znaczenia co jest w domu, zawsze można stworzyć coś pysznego. Sos: przeciśnij obrany czosnek przez praskę (*możesz użyć mniej czosnku, ja akurat lubię ostre sosy), wymieszaj z jogurtem i majonezem (*majonez możesz pominąć, jeśli chcesz by sałatka była lżejsza), po czym przypraw do smaku. Ja lubię układać je warstwowo, posypać prażonym słonecznikiem, a na koniec polać wierzch sosem (a podaję z dodatkową porcją sosu dla chętnych) – tak też zrobiłam do sfotografowania sałatki. (z puszki lub ugotowanej) Sos czosnkowo-ziołowy 1/2 szkl. jogurtu naturalnego (lub śmietany 12 %) 2 czubate łyżki majonezu* 4-5 ząbków czosnku* Do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie W garnku zagotuj wodę z kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny (opcjonalnie sprawdza się też odrobina octu). 7 jajek ugotowanych na twardo 2 pomidory 1 cykoria 1/2 puszki kukurydzy 3-4 łyżki ziaren słonecznika 3-4 łyżki cieciorki SAŁATKA BROKUŁOWA Z JAJKIEM Składniki: 1 brokuł + 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny Możesz wodę posolić, po czym wrzuć różyczki na wrzątek i sparz przez kilka chwil nie przykrywając garnka. Sałatka brokułowa z jajkiem z przepisu poniżej to wersja prosta, szybka, zdrowa i pyszna! Sałatka brokułowa z jajkiem w różnych wersjach smakowych występuje u nas często.