Ekspresowa szarlotka - sypana

Ciasta
22.04.2020 14:11
Ekspresowa szarlotka - sypana

Przy pierwszym pieczeniu wyszło tak z potrzeby chwili, bo musiałam nagle wyjść, ale dzięki temu wiem, że jest to świetny sposób na podanie świeżej szarlotki na ciepło 🙂 czasem robię tak w niedzielę po drugim śniadaniu, a wstawiam w południe lub zaraz po, dzięki temu po obiedzie mamy ciepły deser 😉 kaszy manny 0,5 szkl. cukru brązowego (lub białego) + 2 łyżki 4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (jak dasz pastę waniliową lub cukier wanilinowy to też ok) 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu (można mniej, można więcej, można pominąć) 1 kg soczystych jabłek 0,5 kostki masła 82 % (100 g) 1-2 łyżki soku z cytryny To było moje zajęcie na weekendowe wieczory, gdy nie było dobrej imprezy w poście 😉 no i warto było, bo już kilka przepisów dzięki temu ocaliłam, dziś są nie od odczytania w starym zeszycie. To dlatego, że doświadczenie z tą szarlotką nauczyło mnie, że jak suchych składników jest na spodzie za dużo, to czasami zostaje na dnie taka właśnie sucha warstwa. Moje uwagi do wykonania szarlotki sypanej: Ja suchą mieszankę dzielę na nierówne proporcje i mniejsza ilość idzie na spód, a największa na wierzch. Niemal bez żadnego wysiłku przygotujesz deser, który podać można na ciepło, na zimno, z lodami, z bitą śmietaną… Zachęcam do obserwowania mojego profilu na Instagramie: https://www.instagram.com/kolorowyprzepisownik/?hl=pl Gotowanie w czasie rzeczywistym, niektóre przepisy pokazuję na bieżąco wraz ze składnikami i zapisuję w wyróżnionych relacjach. Skrop od razu sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały), po czym wymieszaj z dwoma łyżeczkami cukru z wanilią oraz cynamonem. Szarlotka sypana jest również zapisana w wyróżnionych, dodałam tam także kolaż zdjęć z etapami krok po kroku, przydatny głównie dla osób początkujących w kuchni 😉 Zobacz też przepisy na: Szarlotka tradycyjna Szarlotka z różową pianką Jabłecznik Szarlotka jaglana Szarlotka w biszkopcie Jabłka, w zależności od odmiany (w oryginalnym przepisie są antonówki), mają mniej lub więcej soku, przez co ten spód czasem zbyt mi się kruszył. Szarlotka sypana to najszybszy, najmniej wymagający pracy przepis na genialny wypiek z jabłkami w roli głównej! Ma taki stary, czarny zeszyt z przepisami na ciasta i desery, który ma już co najmniej ćwierć wieku. Podobnie na samej górze ląduje największa sucha porcja, ponieważ na wierzchu ląduje przed pieczeniem masło. Przepis oryginalny zdążyłam już zmodyfikować, wypróbować różne rodzaje mąk czy metody na wiórki z masła 😉 SZARLOTKA W nieco większej jest po prostu niższa (lub trzeba zwiększyć proporcje), można też upiec w tortownicy. Czasem celowo tak robię, że przygotowuję wszystko wcześniej (łącznie z ułożeniem w blaszce), a piekę po jakimś czasie. Jednak muszę zaznaczyć, że szarlotka, która “odstała trochę po upieczeniu jest nieco mniej krucha niż pieczona na świeżo. Problemu nie ma przy nierównym podziale i daniu na spód odrobinę mniej “suchej masy. Ale są przepisy, które serio są u nas od lat i nigdy się nie nudzą 😀 “Szarlotka sypana Wandy M. – taki tytuł ma przepis. Sernik na zimno z musem jabłkowym Muffinki – szarlotki Na dno blaszki wysyp jedną część suchych składników (przy nierównych proporcjach użyj mniejszej), następnie wyrównaj i wyłóż połowę jabłek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2020/04/szarlotka-sypana/