cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 op. budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody Masa: 440 g serka Danio 500 ml śmietanki 30% lub 36% 1 galaretka cytrynowa 1 szkl. Dziś wiem to już na pewno – o ile naleśniki budyniowe (przepis TUTAJ – klik) zachwyciły mnie od razu, o tyle biszkopt budyniowy już niekoniecznie. Myślę, że trzeciego razu nie będzie;) Za to ciasto to będę na pewno chciała upiec raz jeszcze (tym razem wykorzystując po prostu mąkę tortową), bo pomimo wszystko bardzo nam smakowało. Polecam:) EDIT: W związku z pojawiającymi się komentarzami osób, które pieką taki biszkopt i bardzo im on smakuje, pomniejszyłam – za ich radą – ilość budyni 🙂 Biszkopt budyniowy to moje drugie podejście do biszkoptu przygotowanego właśnie na proszku budyniowym (pierwszy raz robiłam go wykonując ciasto Ptasie Mleczko -> przepis KLIK). Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego płatki migdałowe Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przygotowaną masę od razu wykładamy na jeden z blatów biszkoptowych, wyrównujemy. Nasączamy go (np naparem z herbaty, lub wody z sokiem cytrynowym). Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, mieszamy dokładnie. Masa śmietanowa z serkami danio i galaretką cytrynową jest prosta i szybka w wykonaniu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. Stopniowo dodajemy do masy, miksując na niskich obrotach.