Ciasto: 250 g masła 180 g cukru pudru 300 g mąki tortowej 6 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki kakao Krem: 500 ml mleka 4 żółtka 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 lekko kopiasta łyżka mąki pszennej około 3/4 szkl. Dodatkowo: 4-5 jabłek czekolada Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na plasterki (na ósemki). Ucierane, dwukolorowe ciasto z zatopionymi w nim kawałkami jabłek, do tego aksamitny budyniowy krem i polewa… Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę. Układamy na ciemnym cieście, lekko je w nie wciskając. Dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy szpatułką. Gotowy krem wykładamy na ciasto. Masę kakaową wylewamy na ciasto jasne. Wykładamy na nią 2/3 ciasta. Pozostałe mleko wlewamy do rondelka i wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia.