SKŁADNIKI 1 brokuł 400 g tofu wędzonego 400 g makaronu ryżowego 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka syropu z agawy lub miodu szczypta płatków chili olej kokosowy lub sezamowy do smażenia sezam do posypania PRZYGOTOWANIE Czosnek i imbir zetrzyj na tartce. Najbardziej jednak lubię zestawiać marynowane tofu z makaronem ryżowym, który świetnie chłonie smaki i brokułem, który wraz z podprażonym na złoto sezamem smakuje wprost znakomicie. Marynowane tofu z makaronem ryżowym i brokułem możecie przygotować w niecałe 30 minut, więc nie ma na co dłużej czekać! Brokuła podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo na parze lub w lekko osolonym wrzątku. Przysmażone na złoty kolor z chrupiącą skórką jest tak dobre, że można je zajadać bez jakichkolwiek dodatków. Połącz z sosem sojowym, octem ryżowym, syropem z agawy i płatkami chili. Można też je podać z dowolnym azjatyckim makaronem — vermicelli, soba, udon, czy chow mein sprawdzą się znakomicie. 🙂 Makaron ryżowy z brokułem i marynowanym tofu Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 To świetny pomysł na szybki wegański obiad, czy lunch do pracy, który można zabrać ze sobą w pudełko. Do dania najlepiej wykorzystajcie tofu wędzone, które już samo w sobie ma przyjemny dymny aromat, a dodatki przypraw jeszcze bardziej go podkręcą.