Pomysł na obiad w moim wydaniu składał się z mielonych w wielozbożowej panierce, puree ziemniaczano-pokrzywowego, puree z pasternaku i surówki z sałaty rzymskiej z pomidorami, rzepą i krwawnikiem. Surówka z sałaty rzymskiej: 1 sałata rzymska 1 pomidor 1 nieduża biała rzepa lub kilka rzodkiewek garść młodych liści krwawnika 2 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie krok po kroku: Sałatę i pomidory kroimy, rzepę trzemy na tarce o dużych oczkach, liście krwawnika siekamy drobno. Kotlety mielone w wielozbożowej panierce Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 czerstwa bułka 100 ml mleka 1 mała cebula 1 jajko sól, pieprz 2 łyżki smalcu Skład panierki: otręby pszenne, płatki owsiane, płatki jaglane, płatki kukurydziane, siemię lniane. Puree ziemniaczano-pokrzywowe Skłądniki: 1/2 kg ziemniaków duża garść młodych pokrzyw 2 łyżki serka homogenizowanego lub jogurtu 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano Wykonanie krok po kroku: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. |Pomysł na obiad z pasternakiem| Jak przygotować puree z pasternaku? 1/2 kg pasternaku 2 łyżki jogurtu lub serka sól, biały pieprz Początkowo miało być normalnie i nudno, czyli mielone z mięsa wołowo-wieprzowego, puree z ziemniaków i surówka z sałaty rzymskiej. Wykonanie krok po kroku: Pasternak obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 120 minut. Z masy mięsnej formujemy nieduże kule i obtaczamy je w panierce, spłaszczając przy tym. -Ugotuj tradycyjny obiad.- to jedna z próśb Ślubnego, którą dosyć trudno spełnić, bo jak mówi Gui, nie potrafię ugotować tradycyjnego obiadu. W misce mieszamy warzywa z majonezem i przyprawami. Wykonanie krok po kroku: Bułkę moczymy w mleku, cebulę drobno kroimy. Na talerzu mieszamy wszystkie składniki panierki w dowolnych proporcjach. Ziemniaki z pokrzywą odcedzamy i przeciskamy przez praskę. no... jak zwykle! Tradycyjny obiad z kotletem mielonym