SZPINAKOWE RISOTTO

Iwona
Obiad
15.03.2019 19:10
SZPINAKOWE RISOTTO

Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio około 100 g mrożonego 1 mała pierś z kurczaka około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy) 1/2 kieliszka wina wytrawnego 1/2 główki cebuli 3 ząbki czosnku około 4 łyżki słodkiej śmietanki 30 % 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku 1/2 łyżki domowego warzywka oliwa do smażenia (może być smakowa) starty parmezan 1. Takie warzywa nie kosztują dużo, a co najważniejsze mogą być już pokrojone czy rozdrobnione jak np. szpinak którego użyłam a to skutecznie skraca czas przygotowania posiłków co w dzisiejszych czasach jest na wagę złota ;) Dostarczą nam one na pewno więcej witamin w tym okresie niż dostępne teraz na sklepowych półkach świeże warzywa i owoce które zawierają wiele konserwantów. Wiem, że są teraz najlepszą i najzdrowszą opcją gdyż są zamrażane w kilka godzin po zebraniu i zawierają w sobie dużą zawartość składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Na patelnie wylewamy trochę oliwy i przesmażamy na nim cebulkę wraz z piersią kurczaka, która obsypuje solą, pieprzem i domowym warzywkiem. Pod koniec smażenia dodaje słodką śmietankę aby całość się jeszcze bardziej zagęściła oraz łyżkę masła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2019/03/szpinakowe-risotto.html