Krojenie składników – do przygotowania rolek maków pokrój rybę w długie cienkie paski, ogórka długiego szklarniowego przekrój na 3 części, a następnie albo pokrój w cienkie plastry a te w kolejne cienkie paseczki (zobacz u mnie na zdjęciu), lub możesz wybrać inną technikę, z obieraniem ogórka aż do samej części z pestkami (tworzysz cienką obierkę z całego kawałka), a następnie z krojeniem obierki w cienkie paseczki. – do przygotowania rolek maków pokrój rybę w długie cienkie paski, ogórka długiego szklarniowego przekrój na 3 części, a następnie albo pokrój w cienkie plastry a te w kolejne cienkie paseczki (zobacz u mnie na zdjęciu), lub możesz wybrać inną technikę, z obieraniem ogórka aż do samej części z pestkami (tworzysz cienką obierkę z całego kawałka), a następnie z krojeniem obierki w cienkie paseczki. Przygotowanie ryżu – opisuję dokładnie ten proces we wpisie ryż do sushi. – opisuję dokładnie ten proces we wpisie Składniki niezbędne do zrobienia domowego sushi – poniżej lista niezbędnych i opcjonalnych składników, które musisz mieć do przygotowania domowego sushi: płaty nori do zawijania, świeża ryba: łosoś, krewetka, tuńczyk, inne, opcjonalnie jeśli nie masz możliwości kupienia naprawdę świeżej ryby z pewnego źródła postaw na wędzoną rybę np łosoś. Rozróżniamy ich kilka rodzaji – hosomaki zwykle zawierają jeden składnik w środku i są najmniejsze (widzisz je na zdjęciu z łososiem i ogórkiem), futomaki składają się już z kilku elementów w środku – np z ogórka, rzepy i ryby, california maki to największy kaliber spośród maków, często z dodatkiem serka typu Philadelphia oraz kilkoma dodatkami i sałatą. – poniżej lista niezbędnych i opcjonalnych składników, które musisz mieć do przygotowania domowego sushi: płaty nori do zawijania, świeża ryba: łosoś, krewetka, tuńczyk, inne, opcjonalnie jeśli nie masz możliwości kupienia naprawdę świeżej ryby z pewnego źródła postaw na wędzoną rybę np łosoś. Wtedy po nałożeniu ryżu i posypaniu go na przykład sezamem, połóż na macie kawałek folii spożywczej, odwróć nori z ryżem i postępuj tak jak wcześniej. zawijaj z pomocą folii, dzięki temu mata będzie czysta. Wtedy po nałożeniu ryżu i posypaniu go na przykład sezamem, połóż na macie kawałek folii spożywczej, odwróć nori z ryżem i postępuj tak jak wcześniej. zawijaj z pomocą folii, dzięki temu mata będzie czysta. Na początek mam dla Was trochę wiedzy związanej z rodzajami sushi i ich nazewnictwem, a na koniec garść moich porad związanych z robieniem sushi w domu. Na macie połóż nori, na nori w 4/5 ułóż ryż (zostaw pasek od góry), a następnie z pomocą maty zawijaj i lekko dociskaj. Na macie połóż nori, na nori w 4/5 ułóż ryż (zostaw pasek od góry), a następnie z pomocą maty zawijaj i lekko dociskaj. Na desce ułóż sahimi jeśli je podajesz, nigiri, a następnie krój maki i układaj je w różnych miejscach, np w dwóch grupach – połowa rolki w jednym miejscu, połowa w skrajnie oddalonym. RODZAJE SUSHI maki – rolady z ryżem w środku i nori z zewnątrz. Krojenie rolek – rolkę krój najpierw na pół, a następnie na 3 lub 4 części każdą z połówek. W ostatnich latach decydowałam się na jedzenie sushi poza domem, dzięki czemu mamy możliwość spróbowania wielu różnych rodzai i zjedzenia bardziej skomplikowanych w przygotowaniu nigiri. Grubość maków zależy od Twoich preferencji ale także od wielkości samych maków które przygotowujesz (hosomaki kroję na 8 części a już california maki na 6) GARŚĆ PORAD JAK ZROBIĆ DOMOWE SUSHI Sprzęt do robienia sushi – do przygotowania domowego sushi potrzebujesz kilku sprzętów. Jeśli chcesz, możesz także przygotować odwrócone sushi z ryżem na wierzchu. Jeśli chcesz, możesz także przygotować odwrócone sushi z ryżem na wierzchu. Jeśli robisz najmniejsze hosomaki z ogórkirm lub innym dodatkiem, przekrój płaty nori na pół, będą wystarczające. Jeśli robisz najmniejsze hosomaki z ogórkirm lub innym dodatkiem, przekrój płaty nori na pół, będą wystarczające. nigiri – kulki z ryżu przykryte plasterkiem świeżej ryby lub innym dodatkiem typu japoński omlet, pieczona ryba, etc. ikura gunkan – sushi zawinięte w nori, którego spód wypełniony jest ryżem, a wierzch pokrywa kawior. Na porcje ryżu na górę nałóż odrobinę wasabi, następnie plasterek ryby. Na porcje ryżu na górę nałóż odrobinę wasabi, następnie plasterek ryby. sashimi – to po prostu świeża ryba pokrojona w niewielkie plastry na raz. Ugniataj ryż tworząc z nich owalne kształty nigiri, ale uważając aby zbytnio nie zgniatać ryżu. Ugniataj ryż tworząc z nich owalne kształty nigiri, ale uważając aby zbytnio nie zgniatać ryżu. Jeśli chcesz sklejać rolki maków, niezbędna będzie mata do sushi (bambusowa mata), a dodatkowo może przydać Ci się przeźroczysta folia spożywcza. Jeśli chcesz sklejać rolki maków, niezbędna będzie mata do sushi (bambusowa mata), a dodatkowo może przydać Ci się przeźroczysta folia spożywcza. Technikę przygotowania i moją naukę możecie podpatrzeć w moim filmie na Instagramie: video nigiri.