Golonka pieczona

Obiad
15.03.2019 8:58
Golonka pieczona

Polecam Wam także: – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z batatami – sałatka cezar z kurczakiem – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka – kotlety mielone z kurczaka – kotlet schabowy – schabowy inaczej – surówka z czerwonej kapusty GOLONKA PIECZONA PRZYGOTOWANIE: 3-4 h Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI GOLONKA: – 2 golonki – pęczek włoszczyzny (2-3 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, ew 1 cebula) – 1 płaska łyżka soli – 2-3 listki laurowe – 3-4 kulki ziela angielskiego -5-6 kulek czarnego pieprzu -3 łyżki oleju – 1 łyżeczka chilli – 2 łyżeczki wędzonej papryki – 2 łyżki sosu sojowego – 1 łyżka octu balsamico – 2 łyżki musztardy dijon lub francuskiej ziarnistej – 3 łyżki miodu płynnego – sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Golonki umyj dokładnie, włóż do garnka, dodaj do nich obrane warzywa i zalej wodą tak, aby ta zakrywała golonki. Po tym czasie obróć golonki na drugą stronę, za pomocą pędzla kuchennego posmaruj pozostałą marynatą i ponownie zapiekaj przez 20-25 minut. Golonki podawaj z pieczywem, chrzanem i musztardą (wg mnie najlepiej sarepską) oraz dodatkami takimi jak ogórki czy marynowane grzyby. Przykryj garnek pokrywką uchylając ją jednak i gotuj golonkę przez 2-2,5 h w zależności od wielkości. Najpierw konieczne jest jej ugotowanie, tak aby uzyskać odpowiednią miękkość mięsa, a później zostaje już marynowanie i zapiekanie w piekarniku lub opcjonalnie grillowanie. Tak przygotowaną marynatą nasmaruj golonki, zostawiając mniej więcej 1/3 marynaty na później.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/golonka-pieczona/