Fasolka po hiszpańsku Drukuj przepis Składniki ► fasola biała konserwowa [800 ml / 2 puszki] ► chorizo [150 g / 1 średnia sztuka] ► papryka czerwona [1 duża sztuka] ► cebula [1 duża sztuka] ► czosnek [3 ząbki] Dodatkowo ► sól [1 łyżeczka lub do smaku] ► papryka słodka [1 łyżeczka] ► papryka chili [1/2 łyżeczki] – opcjonalnie Przygotowanie Chorizo pokroić na plasterki i podsmażyć na oliwie na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Dodać warzywa i smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli, a papryka zmięknie (ok. 7-10 minut na średnim ogniu). ► passata pomidorowa [500 g / 1 kartonik] ► W międzyczasie pokroić cebulę i paprykę w kostkę, a czosnek w plasterki. Gęsty, aromatyczny sos podany ze świeżym pieczywkiem i gotowy w kilka chwil to wymarzony obiad w środku zabieganego tygodnia.