Na sos: 1 opakowanie warzyw na parze Hortex (można użyć dowolnej mieszanki) (można użyć dowolnej mieszanki) około 200 ml śmietanki 30% około 3 łyżki oleju 5-6 plasterków ulubionej szynki świeżo mielony czarny pieprz do smaku świeżo mielona sól ziołowa do smaku Składniki: Na pampuchy: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml) 2 jajka 3 łyżki stopionego masła szczypta soli szczypta cukru Rada: Jeśli w wybranej mieszance są plastry ziemniaków można odłożyć je na bok lub podzielić na mniejsze części podczas smażenia. Całość przykrywamy ściereczką (u mnie misa do ciast drożdżowych z pokrywką) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją wielkość). Tak przygotowany szybki sos warzywny z szynką podajemy z naszymi pampuchami i listkami świeżej bazylii. Niestety za oknem wciąż szaro, buro i deszczowo, dlatego staram się aby choć na naszych talerzach nie zabrakło optymistycznych kolorów 🙂 Odlewamy pół szklanki ciepłego mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i niewielką ilość mąki, tak aby nasz rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Dość nietypowe połączenie, ale… jakie smaczne 😀 Do przygotowania tego szybkiego “sosu użyłam mrożonych warzyw na patelnię Hortex. Dziś polecam Wam pyszny przepis na obiad, który nie tylko cieszy smakiem, ale też i wyglądem. Po tym czasie formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na stolnicy oprószonej mąką i przykrywamy ściereczką. U mnie to albo pampuchy, albo kluski na parze. Mieszamy, doprawiamy zostawiamy na palniku tak długo aż śmietanka zacznie gęstnieć. Gdy zaczną rosnąć gotujemy je na parze około 10 minut. Jak przygotować nasz sos z warzywami i szynką?