Piekąc biszkopt z 4 jajek mnożymy wszystko przez 4, z 6 jajek przez 6 itd. : ) Kluczowym elementem do uzyskania idealnego biszkoptu jest dokładne ubicie białek z cukrem oraz dostosowanie temperatury pieczenia. Więcej wskazówek poniżej ; ) Składniki (tortownica 18 cm): 4 jajka (wielkość L) 120 g cukru 160 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewać do ubitych jajek z cukrem. Jeśli nie przekładam biszkoptu żadną masą/kremem piekę go zazwyczaj z dodatkiem oleju lub majonezu, które dodają ciastu super wilgotności. Zbyt wysoka spowoduje, że biszkopt urośnie nam z górką, zbyt niska – środek biszkoptu będzie zapadnięty. Temperatura pieczenia nie może być zbyt wysoka, bo biszkopt wyrośnie z górką. Na jedno jajko przypada 40 g mąki, 30 g cukru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżka oleju. A ten z dodatkiem kolorowych groszków czekoladowych, czy posypki, znika błyskawicznie i cieszy się popularnością również wśród innych gości : )