ŚRODA: SAŁATKA Z SOCZEWICY, RYŻU, KREWETEK I CHORIZO

Agnieszka
Sałatki
13.03.2019 8:19
ŚRODA: SAŁATKA Z SOCZEWICY, RYŻU, KREWETEK I CHORIZO

Ryż 2/3 szklanki ryżu 1 żółta cebula Kawałek cynamonu – 2 cm 1 mała żółta papryka 1 łyżeczka mielonej kurkumy 2 łyżki oleju Pod koniec gotowania wrzuć do soczewicy połowę krewetek, wmieszaj je w warzywa, przykryj i duś ze 2 minuty. Pod koniec gotowania dodaj do ryżu drugą połowę krewetek, wmieszaj je w warzywa i duś 2 minuty. Rozgrzej 2 łyżki oleju w rondlu, wrzuć na niego cebulę. Łatwe Liczba porcji: 2 Królestwo za miskę soczewicy Soczewica – zielona, czerwona, szara, żółta i czarna, drobna i delikatna jak groszek, a treściwa jak fasola. Przykryj rondel, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na małym ogniu przez 15 minut albo do czasu aż soczewica będzie al dente. Na pewno pamiętacie biblijną opowieść o Ezawie, najstarszym synu Izaaka, który za potrawkę z soczewicy sprzedał prawo pierworództwa bratu Jakubowi, który warzył danie. Soczewica 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku Chorizo – 10-centymetrowy kawałek Znana ludzkości od pradawnych czasów, łatwa w uprawie, niekłopotliwa w transporcie, bo lekka. Pokrój chorizo w plastry a czerwoną paprykę w kostkę i dorzuć do rondla. Rzeczywiście soczewica ma coś w sobie, jest delikatna, drobna, niepozorna, a zawiera potężny ładunek białka, potasu i kwasu foliowego. Rozgrzej w drugim rondlu 2 łyżki oleju. Doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Duża garść szpinaku 1 mała czerwona papryka 2 łyżki oleju Transakcja o niebagatelnym znaczeniu, bo prawo pierworództwa w judaizmie to niejako pierwszeństwo do dziedziczenia. Wrzuć cynamon, dodaj łyżeczkę kurkumy i rozprowadź w ryżu. W daniu jakie chcemy Wam zaproponować soczewica tworzy duet z ryżem. Aromat soczewicy nadaje chorizo, co zbliża ją w kierunku kuchni włoskiej. A on poprosi o dokładkę, bo sałatka z soczewicy i ryżu pięknie wygląda i tak też smakuje. Wsyp do warzyw soczewicę i smaż mieszając przez 2-3 minuty. Dodaj do niej pokrojoną w kostkę paprykę żółtą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-salatka-z-soczewicy-ryzu-krewetek-i-chorizo/