Ciasto Lion

Kasia
Ciasta
13.03.2019 9:46
Ciasto Lion

Ostudzony biszkopt przekrajamy na 2 części w blaszce z powrotem układamy dolną część biszkoptu ,nasączamy wodą z cytryną,na to wykładamy ryż z kajmakiem,wyrównujemy dokładnie na to układamy herbatniki kakaowe,na to wykładamy 2/3 kremu śmietanowego,na to druga część biszkoptu i znowu nasączamy wodą z cytryną. ,polecam Składniki: - na biszkopt: - 6 jajek - 2/3 szklanki cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 2/3 szklanki mąki pszennej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - szczypta soli - na masę śmietankową: - 500 ml śmietany 36% - 250 g serka mascarpone - 4 łyżki cukru pudru - Dodatkowo: - 100 g ryżu preparowanego - 1 puszka kajmaku (510 g) - sok z jednej cytryny - 1/2 opakowania kakaowych herbatników - 4 batony Lion Przygotowanie: Tradycyjnie oddzielamy białka od żółtek,białka ubijamy w dużej misce ze szczyptą soli,jak są już ubite to dodajemy po trochę cukru(zmieszanego z cukrem waniliowym) i po jednym żółtku,dalej miksując.następnie dodajemy mąki wymieszane ze sobą i mieszamy ale już delikatnie drewnianą łyżką. Kolejne pyszna ciach,ale jak mogłoby być inaczej skoro składa się na nie lekki biszkopt,bita śmietana,herbatniki,ryż preparowany z masą kajmakową i batoniki liony.... Na wierzch wykładamy pozostały krem śmietanowy i układamy pokrojone w plasterki batoniki Lion.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2019/03/ciasto-lion.html