Składniki ciasto 250 g ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju 550 g mąki pszennej szczypta soli farsz 150 g twarogu półtłustego zmielonego 450 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki masła kilka listków świeżej szałwii kilka listków świeżego tymianku ( opcjonalnie) Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na maśle na złoty kolor, przekładamy do ziemniaków i twarogu. Na stolnicę przesiewamy mąkę, tworząc kopczyk, w którym robimy dłonią wgłębienie, wbijamy jajko, a następnie wlewamy cienkim strumyczkiem ciepłą wodę. Pierożki układamy na ściereczce, drugą przykrywamy je od góry, aby nie wyschły. Pierogi w durszlaku przelewamy delikatnie zimną wodą i od razu wykładamy na talerze. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze kilka minut. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy listki szałwii, szybko mieszamy i polewamy gorące pierogi. Ciężko mi było wypracować sobie swój przepis na ciasto. Na sam koniec dodajemy olej i zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Do wykonania falbanki na złączeniu posłużyła mi mała zaciskarka właśnie do ładnego wykończenia pierogów. Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi. Ciasto dzielimy na 2 części. Za pomocą wykrawaczki / szklanki wycinamy okrągłe kształty na pierożki.