Tych rzeczy NIGDY nie podgrzewaj w mikrofalówce!

Elżbieta
Dom
06.11.2019 16:42
Tych rzeczy NIGDY nie podgrzewaj w mikrofalówce!

Większość z nas posiada w kuchni mikrofalówkę. Czy czytaliście jej instrukcję obsługi? Nie wiadomo nawet czy w niej są zawarte wszystkie wyznaczniki co do tego, co można do niej wkładać, a czego nie można. Poniżej spis rzeczy, których pod żadnym pozorem nie wolno wkładać do mikrofalówki.

Zdjęcie Tych rzeczy NIGDY nie podgrzewaj w mikrofalówce! #1

Aluminium

Do mikrofalówki absolutnie nie wolno wkładać aluminium i metali. Nawet mała ozdoba znajdująca się na talerzyku może doprowadzić do zapalenia się urządzenia. Aluminium powoduje prądy wirowe, które wywołują iskry. Jeśli wsadzić do mikrofalówki folię spożywczą, natychmiast zacznie ona płonąć.

Zamknięte pojemniki

Nigdy nie wkładaj do mikrofalówki szczelnie zamkniętych pojemników. Butelki, słoiki, pudełka, wszystko to należy odkręcić przed włożeniem. Ciśnienie, jakie wytworzy się wewnątrz pojemnika, pod wpływem temperatury, może je rozerwać.

Styropian

Zdarza się nam przechowywać jedzenie w styropianowych opakowaniach. Nie wolno ich wkładać do mikrofalówki. Opakowanie stopi się w bardzo krótkim czasie.

Jajka

Jeśli włożysz jajko do mikrofalówki, to ono dosłownie wybuchnie. Dzieje się tak za sprawą pary, która przy wysokiej temperaturze tworzy się w środku jaja.

Tłuste potrawy

Jedzenie smażone, takie, które zawierają dużą ilość tłuszczu, w mikrofalówce zacznie strzelać. Tłuszcze też bardzo szybko się rozgrzewają i mogą się zapalić.

Chleb

Włożenie chleba do mikrofalówki nie jest niebezpieczne, ale nie warto tego robić. Chleb pod wpływem urządzenia stanie się czerstwy i twardy. Woda z niego zostaje szybko odparowana. Jeśli chciałabyś odświeżyć chleb, to lepszym pomysłem jest włożenie go na kilka chwil do piekarnika.

Zdjęcie Tych rzeczy NIGDY nie podgrzewaj w mikrofalówce! #2

Naczynia plastikowe

Niestety nie wszystkie naczynia plastikowe nadają się do podgrzewania jedzenia w mikrofalówce. Możemy do niej wkładać tylko te ze specjalnym oznaczeniem. Jeśli oznaczenia nie będzie, plastik zwyczajnie zacznie się topić.

Woda

To zaskakujące, ale wody nie powinno się podgrzewać w mikrofalówce. Jest to niebezpieczne. Powodem jest to, że woda osiągnie temperaturę wyższą od temperatury wrzenia, przez to może wyglądać jak nieugotowana. Gdy tylko włożysz do niej herbatę, to zacznie ona wrzeć i parować.

Mleko matki

Takiego mleka nie warto podgrzewać w mikrofalówce. Traci ono swoje wartości odżywcze, a do tego nierówno się podgrzewa. Dziecko może się poparzyć.