Sernik japoński (składniki na tortownicę o średnicy 19 cm) - 250 g twarogu (niemielonego, ale oczywiście mielony też może być) - 100 ml mleka - 100 g mleka zagęszczonego (z tubki) - 60 g masła - płaska łyżeczka przyprawy do sernika - kilka kropli aromatu cytrynowego - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - szczypta soli - 50 g mąki pszennej T450 - 15 g mąki ziemniaczanej - 80 g drobnego cukru Mleko wlać do rondelka, dodać masło. Tymczasem mąż kupił 3 kostki twarogu z nadzieją na makaron z twarogiem i cukrem. Makaron oczywiście był, czemuż by nie, ale ser i tak został ;) Postanowiłam zrobić z niego właśnie sernik japoński. Umieścić foremkę w piekarniku i rozgrzać go do 190°C. Tortownicę (boki i spód) wyłożyć papierem do pieczenia. pieczemy w 190°C. Następnie zmniejszamy temp. do 140°C i pieczemy jeszcze 45 min. Twaróg umieścić w blenderze kielichowym, wlać przestudzone mleko z masłem. Wlać do niego wrzątek i wstawić na najniższy poziom piekarnika. Tego sernika nie trzeba przechowywać w lodówce. Sernik japoński będzie pieczony w kąpieli wodnej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku.