SKŁADNIKI 450 g mąki pszennej 10 g zielonej herbaty matcha 200 ml letniej wody 50 g roztopionego masła 12 g świeżych drożdży (lub 6 g suszonych) 4 łyżki cukru 2 żółtka + 1 żółtko do posmarowania ½ łyżeczki soli 1 łyżka sezamu PRZYGOTOWANIE Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Zielona herbata matcha, którą na zachodzie z coraz większym zamiłowaniem wykorzystujemy do deserów oraz wypieków nie tylko pięknie barwi drożdżowe ciasto, ale także nadaje mu świeży herbaciany aromat. Jeszcze ciepła, pokrojona na kromki i posmarowana solidną porcją masła, albo podana z dżemem jest zwyczajnie najlepszym, co może nas rano spotkać. Gotową chałkę umieść na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Uformuj z nich wałeczki o długości około 25 cm i zapleć z nich warkocz. Ciasto na chałkę odstaw na całą noc do lodówki do wyrośnięcia. Ciasto na chałkę wyjmij rano i podziel na 4 równe porcje. Chałka to jeden z najpopularniejszych i najczęściej powtarzanych przez Was przepisów z bloga! Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną uprzednio mąką i wyrabiaj ręcznie przez kolejne kilka minut, aż stanie się elastyczne. Wymieszaj najpierw masę dokładnie drewnianą łyżką, a później wyrabiaj mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez 5 minut. 🙂 Bardzo lubię klasyczną chałkę z kruszonką, jednak czasem lubię trochę poeksperymentować.