Składniki: 100 g mąki pszennej 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 100 g cukru 2 jajka klasy M 1 połówka brzoskwini z puszki 40 g czekolady – użyłam czekolady cukierniczej 43% Pantagruel kilka kropli aromatu pomarańczowego dodatkowo: cukier puder i dowolne ozdoby Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Ciasto przelewamy do dwóch małych papierowych foremek 165×65 mm (z tego przepisu można również przygotować około 8-9 babeczek lub 1 większe ciasto, ale wówczas należy wydłużyć czas pieczenia stosując się zawsze do zasady suchego patyczka). Z podanego przepisu możecie spokojnie upiec również babeczki lub większe ciasto, ale wówczas musicie wydłużyć czas pieczenia. Podajemy z filiżanką kawy lub herbaty 😉 Smacznego Ciasto upiekłam w różowej małej prostokątnej papierowej foremce od Alfatec Polecam 🙂 Do miski wbijamy 2 jajka, wsypujemy cukier i dokładnie energicznie mieszamy składniki (ja używam ręcznej trzepaczki, ale można użyć tu miksera). Kolejno dosypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy aromat pomarańczowy, mieszamy do połączenia składników. Szybkie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą (mini ciasto) Gdy mam ochotę na coś słodkiego lub spodziewam się niezapowiedzianych gości zaglądam do kuchennych szafek i… piekę. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Szybkie ciasto z brzoskwiniami i czekoladą.