ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z CUKINIĄ I BRYNDZĄ

Iwona
Obiad
07.03.2019 17:52
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z CUKINIĄ I BRYNDZĄ

Składniki na 2 osoby: 4 duże ziemniaki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 10/12 lub 18 % 1/3 cukinii pokrojonej w cieniutkie plasterki 50 g bryndzy sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków wiórki masła masło lub oliwa do wysmarowania blaszki/foremki/naczynia do zapiekania 1. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem lub oliwą. Do wysmarowanej foremki wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, następnie solimy i/lub pieprzymy obsypujemy delikatnie przyprawą do ziemniaków i rozsmarowujemy mniejsza połowę jogurtu/śmietany z bryndzą. Następnie wykładamy drugą warstwę naprzemiennie z plasterkami cukinii, również obsypujemy przyprawami i na wierzch rozsmarowujemy resztę jogurtu z bryndzą. U mnie, tym razem pustki były w dekoracji gdyż wszystkie zielone i nie zielone natki zostały już zjedzone wcześniej ;) 3. Jogurt lub śmietanę mieszamy z rozkruszoną bryndzą, możemy tutaj dodać pieprz.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2019/03/zapiekanka-ziemniaczana-z-cukinia-i.html