Curry z batatów - 2 bataty - 2cm kawałek imbiru - 2 ząbki czosnku - łyżeczka słodkiej papryki - łyżeczka kuminu - 2 łyżki pasty curry - 2 łyżki masła orzechowego - puszka pomidorów krojonych - sól - olej Bataty obieram, kroję w plastry, a potem w kostkę. Dokładam masło orzechowe i znowu gotuję około 10 minut (sos musi odparować, trzeba mieszać cały czas, żeby się nie przypaliło). Imbir, czosnek, kumin...świetnie rozgrzewają, dlatego jest to znakomity zestaw zwłaszcza na zimne i pochmurne dni. Mieszanka aromatycznych przypraw tworzących sos,idealnie wpasowuje się w moje smaki. Następnie wlewam pomidory i dodaję pastę curry, mieszam, przykrywam i duszę około 15. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju (może być kokosowy).