Imprezowe pulpety

Przekąski
27.02.2017 12:41
Imprezowe pulpety

Imprezowe pulpety Mięso - 250 g mielone mięsa (dowolnego) - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - 1 jajko - 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki - 2-3 łyżki ziemnej wody lub bulionu - sól, pieprz Cebulę drobno siekam i podsmażam na oleju. Otrzymamy mini hamburgery, które można zjeść na stojąco, podać na ciepło, zimno, z sałatką, salsą lub tylko z keczupem. Ciasto - 300 g mąki pszennej - 1 jajko - 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania ciasta) - 50 g masła - 2 dkg drożdży - 3 łyżki kwaśnej śmietany - szczypta soli Piekę w rozgrzanym do 180 st C piekarniku około 20 minut (pod koniec tego czasu podnoszę jedną bułeczkę i sprawdzam, czy jest rumiana od spodu - jeśli tak, wyjmuję całość z piekarnika). Może wyjść z tego para doskonała, jeśli sos podamy w miseczce jako dip, a soczyste mięsne kulki owiniemy ciastem i zapieczemy. Gotowe ciasto rozwałkowuję na podsypanej mąką stolicy i wycinam kółka mniej więcej dwa razy większe od pulpetów. Następnie formuję kulki i obsmażam je na patelni z każdej strony. Jedno jest pewno, znikną szybciej niż pojawią się na stole. Podaję na ciepło z sałatką i dipem. Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję masło i siekam nożem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straszniesmaczne.blogspot.com/2017/02/imprezowe-pulpety.html