Jaglane mielone - 1 szkl kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) - 250 g mielone mięsa - 1 cebula - 1 pomidor lub przecier pomidorowy lub krojone z puszki - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz do smaku - 1/2 łyżeczki tymianku - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1/2 szkl płatków drożdżowych (można pominąć, ale one dają świetny smakowy efekt) - 1 jajko - kasza manna lub bułka tarta do obtoczenia Obtaczam je w kaszy lub bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju lub zapiekam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Niedawno podawałam też sposoby na odczarowanie zwykłego schabowego, np schab w musztardowej panierce, czy z chilli na pomarańczową nutę. Na wrzątek wrzucam kaszę i gotuję, aż wchłonie cały płyn (trzeba uważać, żeby pod koniec się nie przypaliła). Chcę nauczyć je zdrowych nawyków i pokazać, że nie zawsze na obiad musi być mięso, żeby było smacznie. Jaglane mielone to propozycja dla tych, którzy jednak bez mięsa nie wyobrażają sobie dnia, a równocześnie chcieliby spróbować czegoś innego, zdrowszego. W tym czasie kroję cebulę w drobną kostkę i podsmażam razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.