W przypadku, gdy decydujemy się polać gniazdka lukrem, to wykonując ciasto możemy zmniejszyć ilość cukru pudru z 1 łyżki do 1 łyżeczki, bo i tak będą słodkie. Dodatkowo: cukier puder lub Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki wody lub soku z cytryny Wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy masło, sól oraz cukier puder. Jest przy nich trochę zabawy, ale wbrew pozorom nie są trudne do wykonania i szybciej z nimi schodzi niż z tradycyjnymi pączkami, bo nie trzeba wyrabiać ciasta i czekać aż wyrośnie. Lukier: Do miski wlewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub gorącą wodę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy usmażone gniazdka. Składniki: 1 szklanka wody 120 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli 1 litr oleju Smażymy, aż papier się odklei (po około 1 min.), następnie smażymy pączki z obu stron na złocisty kolor. Gniazdka to pączki wykonane z ciasta parzonego (ptysiowego) zwane też pączkami wiedeńskimi lub hiszpańskimi. Są tak pyszne, że gwarantuję, że na jednym gniazdku się nie skończy!