CHRUPIĄCE GOFRY

Beata
Przekąski
01.03.2019 10:35
CHRUPIĄCE GOFRY

Składniki na około 14 sztuk: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 jajka L 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2% 1 szklanka wody 2 łyżki cukru waniliowego (nie koniecznie, ja nie dałam) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1. Białka oddzielamy od żółtek. Zmniejszyłam w przepisie ilość cukru, bo gofry i tak jemy na słodko, a po zmniejszeniu go gofry i tak wyszły słodkie. Tak samo dopóki nie wystygnął nie możemy kłaść jednego na drugim. 2. Mąkę przesiewny w proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, miksujemy do połączenia się składników. Ubitą dodajemy do ciasta i labo mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, albo miksujemy na najniższych obrotach miksera. U mnie gofrownica na duże gofry i idealny czas to było 6 minut. Gofry są smaczne, chrupiące i dobre po odgrzaniu na drugi dzień. Najlepiej przy pierwszych gofrach obczaić sobie czas w jakim się upieką i potem już bez otwierania smażyć kolejne. 6. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Z tego przepisu robiliśmy gofry przez dwa dni pod rząd tak wszystkim smakowały. Na pewno lubicie gofry :-) 5. Wlewamy chochlą porcje ciasta, lekko rozprowadzamy, zamykamy i smażymy gofry około 5-7 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2019/03/chrupiace-gofry.html