Przepis
Zupa pieczarkowa z kluseczkami
Bardzo rzadko gotuję zupy, ale kiedy zobaczyłam przepis na zupę pieczarkową u Kasi nie mogłam się oprzeć...Przyznaję że zrobiłam ją w dużej mierze z ciekawości, bo zastanawiałam się jak zupa z niczego może smakować ;) Okazało się że może i to nawet bardzo.. w 100% zgadzam się z autorką przepisu, że następnego dnia smakuje jeszcze lepiej.
Zupa pieczarkowa z kluseczkami
Składniki:
400 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
1 litr wody
150 g kwaśnej śmietany 18%
50 ml słodkiej śmietanki 30%
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
Lane ciasto:
1 jajko
50 g mąki pszennej
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Cebulę drobno posiekać i wrzucić do rozgrzanego garnka. Dodać masło i smażyć do zeszklenia. Pieczarki pokroić w plasterki lub ćwiartki. Dodać do cebuli. Doprawić solą i pieprzem.
Dusić około 7-8 minut, często mieszając. Dolać gorącą wodę i gotować przez 15 minut. Pod koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.
Śmietany połączyć ze sobą, dodać szczyptę soli i około 100 ml gorącego wywaru. Przelać do garnka i doprowadzić zupę do wrzenia.
Składniki na lane ciasto połączyć ze sobą energicznie mieszając widelcem, tak aby nie powstały grudki. Cienkim strumieniem wlewać ciasto do gotującej się zupy, odgarniając już powstałe kluseczki.
Po wlaniu ciasta gotować zupę jeszcze 2-3 minuty.
Smacznego.