Sałatka z kaszą gryczaną i kukurydzą

Ewelina
Sałatki
14.06.2014 21:51
Sałatka z kaszą gryczaną i kukurydzą

Przepis

Sałatka z kaszą gryczaną i kukurydzą

Dzisiaj mam dla Was kolejny pomysł na sałatkę z kaszą gryczaną. W pierwszej wersji do sałatki dorzuciłam jeszcze brokuły, ale nie koniecznie nam tutaj pasowały. Zostawiłam tylko to, co chrupiące i jędrne i jest super;) Sałatkę można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia zabrać do pracy, szkoły lub na uczelnię. Polecam, bo jest naprawdę pyszna :)

Sałatka z kaszą gryczaną i kukurydzą

Składniki:

100 g kaszy gryczanej prażonej

3-4 ogórki konserwowe

1 puszka kukurydzy

3 łodygi selera naciowego

po 3 łyżki pestek słonecznika i dyni

sos:

3 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka octu balsamicznego

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

Kaszę opłukać pod zimną wodą. Ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko. Przelać zimną wodą i przełożyć do miski.

Dorzucić pokrojony w plasterki seler i ogórki oraz kukurydzę (po odsączeniu).

Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać pestki dyni i słonecznika. Prażyć do uzyskania lekko brązowego koloru. Dodać do kaszy.

W miseczce wymieszać sok z cytryny, ocet balsamiczny i wyciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek. Na koniec dolewać oliwę i mieszać do połączenia się składników.

Kaszę, warzywa i sos dokładnie wymieszać. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą.

Smacznego :)