Przepis
Sałatka z kaszą gryczaną i kukurydzą
Dzisiaj mam dla Was kolejny pomysł na sałatkę z kaszą gryczaną. W pierwszej wersji do sałatki dorzuciłam jeszcze brokuły, ale nie koniecznie nam tutaj pasowały. Zostawiłam tylko to, co chrupiące i jędrne i jest super;) Sałatkę można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia zabrać do pracy, szkoły lub na uczelnię. Polecam, bo jest naprawdę pyszna :)
Sałatka z kaszą gryczaną i kukurydzą
Składniki:
100 g kaszy gryczanej prażonej
3-4 ogórki konserwowe
1 puszka kukurydzy
3 łodygi selera naciowego
po 3 łyżki pestek słonecznika i dyni
sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Kaszę opłukać pod zimną wodą. Ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko. Przelać zimną wodą i przełożyć do miski.
Dorzucić pokrojony w plasterki seler i ogórki oraz kukurydzę (po odsączeniu).
Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać pestki dyni i słonecznika. Prażyć do uzyskania lekko brązowego koloru. Dodać do kaszy.
W miseczce wymieszać sok z cytryny, ocet balsamiczny i wyciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek. Na koniec dolewać oliwę i mieszać do połączenia się składników.
Kaszę, warzywa i sos dokładnie wymieszać. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą.
Smacznego :)