- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 45 min
Składniki
- 6 filetów śledziowych z Beczki śledzi – filety w oleju wiejskim 550 g SEKO
- 1 łyżka marynowanej cebulki ze śledzi
- ok. 700 g ziemniaków
- 1 por
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3 jajka
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
Przepis
Ziemniaki obierz, ugotuj, a następnie rozgnieć i odstaw do przestudzenia. Pora pokrój na półplasterki i usmaż na maśle na rumiano, dodaj do ziemniaków. Śledzie z cebulką drobno posiekaj, a jajka wymieszaj w misce ze śmietaną.
Formę do zapiekania wysmaruj masłem, piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do ziemniaków dodaj śledzie i jajka ze śmietaną, dodaj soli i pieprzu, wszystko dobrze wymieszaj (najlepiej spróbować, czy nie należy dodać jeszcze przypraw). Masę przełóż do formy do zapiekania, wierzch przejedź kilka razy widelcem. Całość posyp bułką tartą i na wierzch ułóż kilka małych kawałków masła. Zapiekaj 30 minut.