Ciekawa zapiekanka ze śledziem i porem

Obiad
28.02.2019 9:51
Ciekawa zapiekanka ze śledziem i porem
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 45 min

Składniki

  • 6 filetów śledziowych z Beczki śledzi – filety w oleju wiejskim 550 g SEKO
  • 1 łyżka marynowanej cebulki ze śledzi
  • ok. 700 g ziemniaków
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła

Przepis

Ziemniaki obierz, ugotuj, a następnie rozgnieć i odstaw do przestudzenia. Pora pokrój na półplasterki i usmaż na maśle na rumiano, dodaj do ziemniaków. Śledzie z cebulką drobno posiekaj, a jajka wymieszaj w misce ze śmietaną.

Formę do zapiekania wysmaruj masłem, piekarnik nagrzej do 180 stopni. Do ziemniaków dodaj śledzie i jajka ze śmietaną, dodaj soli i pieprzu, wszystko dobrze wymieszaj (najlepiej spróbować, czy nie należy dodać jeszcze przypraw). Masę przełóż do formy do zapiekania, wierzch przejedź kilka razy widelcem. Całość posyp bułką tartą i na wierzch ułóż kilka małych kawałków masła. Zapiekaj 30 minut.