Przykładowy skład pączka z powidłami prosto z supermarketu: ciasto 58% [mąka pszenna, woda, pasteryzowana masa jajowa, margaryna (oleje i tłuszcze roślinne: palmowy, rzepakowy, częściowo utwardzony palmowy; woda, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; aromat, barwnik: annato), mieszanka cukiernicza (serwatka w proszku (mleko, soja), emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym), gluten pszenny, białka jaja kurzego w proszku, substancja spulchniająca: siarczan wapnia, węglan wapnia; mąka pszenna, barwnik: karoteny; aromat: wanilina; środek do przetwarzania mąki: I- cysteina), żółtka jaja pasteryzowane, cukier, mleko w proszku, drożdże, sól, aromat pomarańczowy], lukier 21% (cukier, woda, syrop glukozowy w proszku), powidła śliwkowe 15% (przecier śliwkowy 67%, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; aromat), tłuszcz wieprzowy Przykładowy skład pączka z różą z cukierni: mąka pszenna, nadzienie różane (zagęszczone przeciery owocowe), jaja, cukier, woda, olej roślinny (rzepakowy), masło, syrop glukozowy, mączka sojowa, mleko w proszku, skórka pomarańczowa, drożdże, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, sól, aromaty. Lista składników będzie o wiele krótsza i mimo, że w składzie nadal będzie biała mąka, masło i cukier, to będzie to zdecydowanie mądrzejszy i świadomy wybór. Oczywiście pączki z cukierni wypadają ciut lepiej niż te z supermarketu, ale nadal są naładowane zbędnymi dodatkami.