Dzielimy je na mniejsze kawałki (w zależności jakie duże bułeczki chcemy, u mnie wyszło 10 sztuk) i z każdego z nich formujemy okrągłe bułeczki. Zwłaszcza, że zazwyczaj jadamy je dopiero koło 11 😀 Bułeczki pszenne z makiem to bardzo prosty i klasyczny przepis na bułki. Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do podsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-50 minut, aż podwoi swoją objętość. Dodajemy około 100 ml wody i odstawiamy na 10 minut, żeby zaczęły pracować. Ja je uwielbiam i pomimo, że nie lubię śniadań to na taką świeżą chrupiącą bułeczkę zawsze się skuszę. Każdą z nich nacinamy na krzyż, smarujemy pędzelkiem wodą i posypujemy makiem. W weekend kiedy jest więcej czasu, bardzo często staram się przygotować świeże pieczywo na śniadanie. Składniki: 600 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju sól