Kolejna ważna sprawa to to, aby przez pierwsze 20 min. nie otwierać piekarnika, gdyż ciasto nie urośnie i może być surowe w środku. Ciasto parzone (około 15-20 sztuk): - 250 ml wody, - 120 g masła, - 1 szklanka mąki pszennej, - mini szczypta soli, - 4 jajka. Był już przepis na donutsy w stylu amerykańskim, smażony na oleju, a teraz będzie trochę odchudzony przepis. Gdy nie mamy czasu możemy skorzystać z gotowej polewy czekoladowej (np. deserowej Dr Oetker polecam). Polewa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, ew. gdy mamy za gęstą możemy dodać odrobinę masła. Ptysie powinny być chrupiące na wierzchu i po bokach, w środku puste. Cały czas mieszamy ciasto drewnianą łyżką (nie ściągając z palnika). Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pierścienie o obwodzie około 3-4 cm, pojedynczą warstwę. Co WAŻNE ciasto parzone rośnie podczas pieczenia, dlatego ważne jest abyśmy zostawili dookoła każdego donata sporo miejsca.