- Drożdże 25 g - Mleko letnie 1/2 szklanki - Cukier 2 pełne łyżki - żółtka 3 - Jogurt naturalny 1/4 szklanki - Masło roztopione 25 g - Olej 1l lub smalec do smażenia * łyżka octu lub mocnego alkoholu do ciasta, konfitura, czekolada lub budyń do nadzienia, lukier lub cukier puder do posypania. ( do podwojenia objętości.) Ciasto ponownie krótko wyrobić na blacie podzielić na 12 równych części i uformować pączki ( ok. 50 g każdy). Pączki smażymy na najmniejszym ogniu aby nie były surowe w środku po około 2-2,5 minuty z każdej strony. Odstawić na blacie posypaną niewielką ilością mąki, przykryć ściereczką i odstawić ponownie na 30-40 minut. Wyrobione ciasto odłożyć ponownie do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. ( Jeśli nie chcemy aby pączki wypiły dużo oleju należy dodać do ciasta łyżkę octu lub mocnego alkoholu). Olej rozgrzać do temperatury 175 stopni jeśli nie mamy termometru wrzucamy kawałek ciasta do oleju jak wypłynie i znacznie się smażyć oznacza to, że możemy zacząć smażyć pączki. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Należy wbić patyczek w pączka jeśli będzie upieczony to patyczek po wyjęciu będzie bez kawałków surowego ciasta. Wszystko razem wymieszać a następnie wyrobić na blacie do momentu, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk.