Moim takim szybkim obiadem są młode ziemniaczki z masełkiem i koperkiem, kalafior, koniecznie do tego zimna maślanka :) Składniki: - 1 kalafior, - 1 kg młodych ziemniaczków, - ew. fasolka szparagowa, - pęczek koperku, - kilka łyżek bułki tartej, - 2-4 łyżki masła klarowanego, - 4 jajka, - sól, pieprz, - 2 szklanki zimnego maślanki/kefiru. Kalafior gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (nie za długo żeby nie rozpadł się całkowicie, może być lekko twardawy - będzie lepiej chrupać). Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła, wsypujemy bułkę tartą (kilka łyżek). Ps. Ziemniaczki smakują jeszcze lepiej wieczorem lub na drugi dzień podsmażone na patelni ;-) Młode ziemniaki szorujemy/skrobiemy/jak wolimy obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wiosną czy latem, gdy jest gorąco nie mamy ochoty stać długo przy garach. Następnie dodajemy 1-2 łyżki masła.