Składniki: 170 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 dużej cytryny 3 jajka (wielkość L) 30 g cukru pudru 15 ml spirytusu 225 g serka mascarpone cukier puder do oprószenia smalec (3 kostki) lub olej do smażenia Delikatne i aromatyczne mini pączki z mascarpone to kolejna propozycja na Tłusty Czwartek, choć smakują dobrze niezależnie od okazji ; ) Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, lekko przestudzone oprószyć cukrem pudrem. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Ciasto przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego/woreczka foliowego i odciąć końcówkę, aby został duży otwór.