Najlepszy przepis na pyszne domowe pączki!

Helka
Ciasta
24.02.2019 20:10
Najlepszy przepis na pyszne domowe pączki!

Może wypróbujcie mój przepis na pączki drożdżowe już w najbliższy Tłusty Czwartek? Proste domowe pączki drożdżowe – Składniki: Tradycyjne pączki drożdżowe -Składniki na pączki: ok. 650 g mąki pszennej tortowej (4 całkowicie pełne szklanki o pojemności 250 ml)* 40 g drożdży świeżych 60 g masła (stopionego i przestudzonego) 6 żółtek 4 łyżki cukru 400 ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 1 łyżka spirytusu *1 szklanka o pojemności 250 ml mieści w sobie ok. 160 g mąki pszennej tortowej Tradycyjne pączki drożdżowe – Składniki na lukier: 2 szklanki cukru pudru (szklanka o pojemności 250 ml – razem 340 g cukru pudru) 6-7 łyżek zimnej wody 1 łyżeczka aromatu cytrynowego Tradycyjne pączki drożdżowe – Dodatkowe składniki: nadzienie wedle uznania (marmolada, powidła, budyń, czekolada) cukrowa posypka (opcjonalnie) 5 kostek smalcu do smażenia (1 kg smalcu) (ewentualnie olej rzepakowy) Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 90 minut, ale nie dłużej niż 120 minut, gdyż zbyt długie wyrastanie też źle wpływa na pączki. Wyrobione ciasto należy przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 90 minut (aż ciasto na pączki podwoi swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy i wyrabiamy jeszcze przez parę minut, a następnie wykrawamy pączki i pozostawiamy na 20-30 minut, by pączki się ‘napuszyły’. Przepis na proste pączki drożdżowe: Przygotować zaczyn: Drożdże pokruszyć, dodać 2 łyżki cukru, 2 czubate łyżki mąki i 6 łyżek ciepłego (ale nie gorącego) mleka – powinno mieć ono około 40 st. C. Gdy pączki już ostygną należy przygotować lukier z powyższych składników: w tym celu należy wymieszać ze sobą cukier puder, wodę i aromat cytrynowy na jednolitą masę. Smacznego! Nadziewanie pączków przed upieczeniem: Jeśli chcecie jednak nadziewać pączki przed pieczeniem, to należy ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm, kolejno wykrawać koła o średnicy 7 cm. Potem można ciasto na pączki wyrabiać ręcznie lub użyć w tym celu robota kuchennego z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto na pączki należy wyrabiać nie mniej niż 10 minut, by ciasto było odpowiednio elastyczne i napowietrzone. Wymieszać całość dokładnie, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut (zaczyn powinien w tym czasie urosnąć). Temperatura smażenia nie powinna być wyższa niż 175 st. C gdyż wtedy pączki spalą się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Wycięte pączki odstawić (przykryte dokładnie ściereczką) na 20-30 minut w ciepłe miejsce by wyrosły. Przepis na tradycyjne pączki drożdżowe – miękkie, puszyste i wręcz rozpływające się w ustach! Następnie należy je przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na ok. 1 cm grubości. Ciasto na pączki powinno być wyrabiane przez minimum 10 minut, do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i dobrze napowietrzone. Gdy pączek zarumieni się z jednej strony (od dołu), to należy przerzucić go (np. za pomocą dwóch widelców) na drugą stronę i znów smażyć do czasu zarumienienia się. Kilka rad dotyczących smażenia pączków: Wszystkie składniki na pączki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko dodawane do drożdży, a następnie do ciasta na pączki powinno być ciepło, ale nie gorące.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/przepis-na-paczki-drozdzowe/