PIĄTEK: KURCZAK ESCABECHE Z WINOGRONAMI I JABŁKIEM

Agnieszka
Obiad
15.02.2019 7:47
PIĄTEK: KURCZAK ESCABECHE Z WINOGRONAMI I JABŁKIEM

Jabłko Kilka łodyg świeżego tymianku lub rozmarynu albo ½ łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego 4 szalotki pokrojone na połówki, lub w ćwiartki jeśli są duże Papryczka chili 2 ząbki czosnku Przepis pochodzi z bloga halfbakedharvest.com Składniki: 4 udka z kurczaka ½ szklanki białego, wytrawnego wina ½ szklanki cydru, słodkiego 1/3 szklanki octu winnego Kiść zielonych winogron Kiść czerwonych winogron W kurczaku escabeche, oprócz winogron występuje też jabłko – owoc kojarzony zazwyczaj z kaczką doskonale czuje się w towarzystwie także innego drobiu. Charakterystyczną cechą tego dania jest dodatek kminu rzymskiego, który praży się razem z kurczakiem na patelni, uwalniając swój charakterystyczny, anyżkowy aromat. Łatwe Liczba porcji: 2 W średniowieczu danie było nazywane przez Arabów ojcem gościnności, bo stanowiło zasadniczy składnik menu podczas biesiad w tamtych czasach. Na naszym blogu znajdziecie przepis na kurczaka w winogronach, który serdecznie polecamy. Kurczak escabeche jest bardzo łatwy do zrobienia i elegancki, tak że spokojnie może wystąpić w roli niedzielnego obiadu. Pyszne, miękkie udka z chrupiącą skórką, upieczony razem z winogronami i jabłkiem. Kwaśne smaki są kontrowane przez słodycz innych składników, np. winogron, czy, jak w naszym przepisie, jabłka. Gorąco polecamy Wam to danie, łatwe do zrobienia, a całkiem nietuzinkowe, które spokojnie może wystąpić w roli niedzielnego obiadu. Przyrządzana jest na różne sposoby, choć zawsze wspólnym mianownikiem jest wino i ocet winny. Krok 2 Dodaj do kurczaka szalotki, pokrojone na połówki, dorzuć dwa zgniecione ząbki czosnku. Wyjmij z pieca, odstaw na 10 minut. Następnie dołóż do kurczak winogrona, jabłko pokrojone w plastry i papryczkę chili oraz zioła. Potrawa wraz z nimi przywędrowało do Hiszpanii, którą, o czym warto pamiętać, muzułmańscy Maurowie okupowali przez 800 lat! Hiszpanie przerobili nazwę na scabeche i kiedy sami stali się kolonizatorami, zawieźli potrawę do Nowego Świata. wlej wino, cydr, ocet winny (tak żeby kurczak wystawał ponad poziom płynu) dołóż liść laurowy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/piatek-kurczak-escabeche-z-winogronami-i-jablkiem/