Krok 3 W międzyczasie pokrój drobno pora, rozgrzej 1/2 łyżki oleju na patelni, wsyp na nią pora, posól i smaż na dość intensywnym ogniu przez 3-4 minuty. Dwie duże garści jarmużu Mały por 4 jajka 2/3 szklanki mleka 6 łyżek tartego parmezanu Kawałek dowolnego sera (1/3 szklanki): koziego roqueforta, cheddara, pleśniowego, mozzarelli 1 łyżka oregano 1 łyżeczka utłuczonego w moździerzu rozmarynu 2 i pół łyżki oleju 1/2 łyżeczki suszonego czosnku Zamiast wędzonego boczku, jak w przepisie, możecie dodać kiełbasę lub szynkę (cokolwiek macie w lodówce), a zamiast pora – cebulę i generalnie każde miękkie warzywo, które macie w lodówce, np. paprykę, szpinak, rzodkiewkę. : średni Liczba porcji: 4 Tarta ziemniaczana last minute W drzwiach stają niespodziewani goście, a w lodówce oprócz światła są tylko jajka, kilka ziemniaków, jakaś zwiędła zielenina i kawałek wędliny. Umyj dokładnie ziemniaki, nieobrane pokrój w cienkie plasterki (najlepszy do tego będzie malakser, albo mandolina, ale możesz użyć też tarki do warzyw lub pokroić ziemniaki nożem). Posmaruj lekko olejem formę do tarty i ułóż na niej plastry ziemniaków, tak by zachodziły na siebie, zaczynając od środka. Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu – proste, ale wykwintne danie z niczego. Oczywiście można dzwonić na telepizzę lub centrum wsparcia psychologicznego, ale lepiej opanować nerwy i zrobić pyszną tartę z niczego. Jeśli tartę ziemniaczaną będziecie chcieli zrobić w sposób planowy (a nie przyparci do muru), to polecamy Wam dodatek w postaci pieczonego jarmużu. Krok 2 Umyj i odsącz jarmuż, wyłóż na blaszkę do pieczenia, posyp 1/2 łyżeczki czosnku, delikatnie posól, wymieszaj. Jeśli ziemniaki są pokrojone cieniutko, ułóż dwie warstwy plasterków, jeśli grubiej (jeśli robiłeś to nożem, to raczej są grubsze – cienkie to takie prześwitujące) Dodaj ser, pora i 1/3 łyżeczki soli (jeśli używasz słonych serów, typu dziugas dodaj mniej soli, ze dwie szczypty), wymieszaj. Tartę można zjeść na zimno, prosto z pieca i odgrzewaną. Boczek drobno pokrój i dodaj do masy jajecznej, a następnie wylej ją na ziemniaczany spód tarty. Na brzegach plastry powinny lekko wystawać ponad rant formy, żeby utrzymać później farsz. Posyp 2 łyżkami parmezanu i wstaw do piekarnika na 25 minut.