Mięso z dodatkiem orkiszu, pęczaku, kaszy gryczanej zyskuje zupełnie nowy smak, danie jest zdrowsze, bogatsze w składniki odżywcze i w sprytny sposób pozwala przemycić do diety rozmaitych niejadków, co to na kaszę kręcą nosem – dzieci, ale nie tylko! – zdrową i sycąca kaszę. Sos 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka keczupu 1 łyżka sosu sriracha lub innego pikantnego) Podaj je z domowymi bułeczkami, które zrobisz w mniej niż pół godziny – w przepisie mąkę pszenną zamień na chlebową. Ale nie na gładką masę – zostały całe kawałki kaszy, które później, po wymieszaniu z mięsem i usmażeniu, nadają burgerom ciekawej, ziarnistej struktury. Składniki: 250 g mielonego indyka ½ szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej 1 mała cukinia 4 plastry sera – salami, cheddar, wędzony 1 starty ząbek czosnku To nasza ulubiona kasza, ziarno starożytne, prastara pszenica, zdrowsza o niebo od swojej młodszej krewniaczki, czyli pszenicy współczesnej, która przez wieki, w procesie udoskonalania produkcji, mającej na celu zwiększenie plonów utraciła większość pozytywnych składników. ½ startej cebuli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Dijon lub innej Kilka łyżek oleju Wyłóż na burgery po plastrze sera, dociśnij, połóż na każdym kotlecie górną część bułki. Rozgrzej na patelni 3-4 łyżki oleju, wyłóż burgery na tłuszcz, dociskając lekko łopatką do dna naczynia. Prosty sposób na zdrowe burgery, ze zdrowymi frytkami z piekarnika i bułkami własnej roboty z mąki chlebowej. Jeśli nie znajdziesz w sklepie pełnoziarnistego orkiszu, zamów w internecie – naprawdę warto. W burgerach, na które przepis znajdziesz poniżej, jest kasza orkiszowa. Przygotowanie: Krok 1 Zetrzyj na tarce o małych oczkach cukinię oraz cebulę, Smaż 4 minuty, przewróć na drugą stronę, znowu dociśnij burgera, smaż 2 minuty. Dodawanie kaszy do mielonego to nasz stały patent na kotlety, pulpety, burgery i dewolaje. No właśnie ziarna – niestety w sklepie kupisz głównie kaszę orkiszową przemieloną. Orkisz już z samego wyglądu prezentuje się szlachetnie: jest brązowy, ma wydłużone, wrzecionowate ziarna. Jak burger to oczywiście frytki – najlepiej zdrowe frytki z piekarnika. Ma ona ten plus, że gotuje się bardzo szybko, no ale oczywiście jakościowo jest gorsza niż pełnoziarnista kasza. Dobrze posól – masa powinna być mocno słona – i popieprz.