Lizaki bezowe (składniki na ok. 25-30 sztuk) - 2 białka (o łącznej wadze ok. 70 g) - szczypta soli - 120 g drobnego cukru - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika - posypka dekoracyjna - drewniane patyczki do lodów Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Obdaruję też nimi moich synków - no Ci to na pewno będą podskakiwać z radości ;) Lizaki bezowe są bardzo proste w przygotowaniu. Proces ubijania białek z cukrem powinien trwać ok. 10-12 min. Jeśli po roztarciu masy białkowej nie czujemy pod palcami grudek cukru - masa jest gotowa. Bezowe lizaki świetnie też sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci, piknikach czy imprezach typu baby shower. Wystarczą białka, cukier, drewniane patyczki i odrobina wyobraźni, aby zamienić bezę w małe dzieło sztuki. Nie należy robić tego długo i dokładnie - masa ma być niejednolita, z wyraźnymi strużkami różu. Zdarza mi się przygotować jakiś deser na tę okazję, ale nie jest to tradycja. Ułożyć na niej w odpowiednich odstępach drewniane patyczki. Pod koniec ubijania wlać sok z cytryny.