Pączki w kształcie rogalików

Justyna
Desery
12.02.2019 10:24
Pączki w kształcie rogalików

Ciasto formujemy w gładką kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. - Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką, dzielimy na dwie części. Jedną część odkładamy na chwilę do miski, a drugą wałkujemy na okrągły placek, dzielimy nożem na 8 równych trójkątów ( jak w przypadku pizzy ). Składniki: - 500g mąki pszennej - 45g masła - 1 łyżka cukru - 1 łyżka cukru waniliowego - 1 szklanka mleka 1,5% - 1 jajko - 1op. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą połową ciasta, a kiedy wszystkie rogaliki będą już gotowe, zostawiamy je pod ściereczką na 5-10 minut do podrośnięcia. Każdy trójkąt zwijamy na kształt rogalika, odkładamy na oprószony mąką blat i przykrywamy ściereczką. Usmażone pączki oprószamy cukrem pudrem, lub smarujemy lukrem ( 1 szklankę cukru pudru mieszamy z 3 łyżkami wrzątku ).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.niepieprz.pl/paczki-w-ksztalcie-rogalikow/