Proponuję od razu przygotować dwie porcje, ponieważ ta pierwsza zniknie w mig! Składniki 3/4 szklanki mąki krupczatki 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 3 żółtka łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 100 g masła 3 brzoskwinie jedno jabłko cynamon Czas przygotowania: 20 minut na przygotowanie ciasta + 30 minut pieczenia Szybko zagniatamy ciasto i kiedy będzie gładkie, to formuje je w kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na 10 minut do lodówki. Na środku układamy owoce na zakładkę (jak na zdjęciu). Ciasto smarujemy jeszcze białkiem za pomocą pędzelka i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek o kształcie zbliżonym do koła (około 0,5 cm grubości). Robimy tak kawałek po kawałku, aby cały brzeg położył się na owocach i powstały zakładki z ciasta. To, co bardzo lubię w tego typu tartach, to to, że właściwie nie potrzebujemy do nich żadnej foremki, ponieważ to ciasto nadaje formę. Liczba porcji: 8-10 Przygotowanie Na stolnicę wysypujemy obie mąki oraz cukier i wszystko razem łączymy. Dodajemy zimne masło i siekamy je razem z suchymi składnikami na mniejsze kawałeczki. W tym czasie obieramy owoce ze skórki i kroimy w cienkie półksiężyce.