Drożdżowe pampuchy

Drożdżowe pampuchy

Pampuchy, buchty, parowce, kluski parowe, bułki na parze… i wiele wiele innych określeń dotyczących jednej potrawy – dobrze nam znanych i przez wszystkich Polaków ukochanych bułek drożdżowych przygotowanych na parze. Smakują fantastycznie zarówno na wytrawnie jako dodatek do mięsnych sosów lub jako lekki letni obiad na słodko w towarzystwie śmietany i owoców. Uparowane buchty podajemy od razu na słodko z owocami i śmietaną lub na wytrawnie z sosami mięsnymi. Przygotowujemy garnek z wkładem do gotowania na parze (lub ze zwykłym durszlakiem/sitkiem) i zagotowujemy w nim wodę. Składniki 350 g mąki pszennej 25 g masła 20 g drożdży świeżych 150 ml mleka jedno jajko jedno żółtko 2 łyżeczki cukru duża szczypta soli Czas przygotowania 20 minut przygotowania ciasta + 60 minut wyrastania + 10 minut parowania Pamiętajmy, by nie podnosić pokrywki podczas parowania, ponieważ wtedy pampuchy mogą stracić na puszystości i staną się pomarszczone z zewnątrz. Wlewamy zaczyn do mąki, dodajemy jajka oraz masło i mieszamy wszystko razem łyżką, a następnie wyrabiamy dłońmi przez 15-20 minut. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Kiedy zaczyna parować to wkładamy po 3-4 pampuchy do środka i parujemy przez 10-12 minut. Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, krótko jeszcze raz ugniatamy i dzielimy na 8 równych części.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/pampuchy/